sestdiena, 2008. gada 24. maijs

Par ģimenes vērtībām

Šodienu pēc intensīvas darba nedēļas gribējās pavadīt pavisam mierīgi, bet galu galā tā izvērtās par iespaidiem bagātu. Pēc priekšpusdienā notikušās intervijas ar „Dienas” žurnālisti mēs ar manu dzīvesbiedri Līgu pusdienojām un lasījām interviju ar ģimenes lietu ministru A. Baštiku, kurš norādīja, ka Aivitas Putniņas pētījumā „Neredzamās viena dzimuma partneru ģimenes Latvijā” parādoties „dzīvei neveiksmīgi cilvēki, kas bankrotējuši savās attiecībās”. Pēc šīs „pērles” izlasīšanas atcerējāmies, ka šodien taču tiek rīkoti „Jaunās paaudzes” cilvēku rīkotie, Rīgas domes un BĢLM ar ievērojamiem finanšu līdzekļiem atbalstītie Ģimenes svētki.

Tā nu devāmies turp. Vērmanītī rosījās cilvēki ar bērniem, kuri priecīgi turēja rokās balonus ar ģimenes svētku logo, skanēja mūzika, bet zālājs un celiņi bija pamatīgi piemētāti ar saldējumu ietinamajiem papīriem un citām drazām. No kādas kundzes ieguvām pasākuma programmu, kurā skaidri un gaiši bija rakstīts, ka šis pasākums tiek rīkots tradicionālo ģimenes vērtību atbalstam. Tātad cilvēkiem, kuri LPP/LC acīs vienīgie ir veiksmīgi un nav bankrotējuši savās attiecībās. Devāmies prom, bet atgriezāmies, lai paskatītos gājienu, kura dalībnieki devās no Vērmanīša uz Doma laukumu gar Brīvības pieminekli. Pa priekšu gāja pūtēju orķestris, kas spēlēja svinīgu mūziku, un aiz tā vienā rindā kaislīgie tradicionālo ģimenes vērtību „sargi” – J. Pujats, J. Vanags un A. Baštiks – visi melnās drēbēs un svinīgām sejām. Uzreiz aiz viņiem – vēl kaislīgākais A. Ļedjajevs. Šo cilvēku savienība man vienmēr likusies tik groteska. Bija tiešām baisi atrasties tik tuvu cilvēkiem, kas sapludina valsti ar baznīcu un kurina naidu, izmantojot Dieva vārdu.

Noskatījāmies arī daļu pasākuma Doma laukumā. Jau pašā sākumā tā vadītājs A. Blodons atgādināja, ka „ģimene bez bērniem nav ģimene”. Pēc pāris dziesmām pie mikrofona nāca J. Vanags un skaitīja lūgšanu par ģimenēm (protams, tikai par „pareizajām”), bet pēc tam uzrunu teica... Jā, jā, V. Zatlers... Uzkavējāmies vēl kādu mirkli pēc tam. Katrā iespējamā brīdī tika atkārtots, ka tradicionālā ģimene esot Latvijas lepnums un spēks. Gribējās uzzināt, cik radošs nedēļu pirms Draudzības dienām būs J. Pujats. Sagaidījām gan tikai brīdi, kad viņš, sveicot kādu nominēto kundzi, teica, ka dāvina viņai „Mozaīkā veidotu Dievmātes attēlu”.

Skatījos uz to visu un domāju, kas visiem tiem cilvēkiem, kuri tik ļoti nīst LGBT cilvēkus, notiks, kad gejiem un lesbietēm Latvijā būs tiesības reģistrēt savas attiecības un audzināt savus bērnus neslēpjoties? Vai šiem cilvēkiem kaut kas tiks atņemts? Vai viņi tāpēc kļūs nelaimīgāki? Nē, protams. Gluži pretēji – sabiedrība kopumā būs daudz laimīgāka, jo piepildītāku dzīvi varēs dzīvot tie cilvēki, kurus, lai arī viņi strādā šīs valsts labā tāpat kā pārējie, valsts ignorē un pat pazemo. Un, kad sabiedrība kļūs informētāka par LGBT cilvēkiem, tā kļūs pret tiem draudzīgāka, jo gaisīs LPP/LC + baznīcas apzināti kultivētās LGBT cilvēku demonizācijas un mistifikācijas pamats - nezināšana.

Interesanti ir tas, ka LPP/LC vēlas ģimenes jēdzienu monopolizēt pilnīgi nepamatoti. Gan Satversmes 110. pants, gan Eiropas Cilvēktiesību tiesas prakse apliecina, ka ģimene nebūt nav saistīta tikai ar laulības attiecībām, bet gan ietver sevī arī citas attiecības. Ģimenes dzīves interpretācijā svarīga ir bioloģiskā un sociālā realitāte. Ģimenes ir dažādas, bet mīlestība ir viena.

Evita Goša

Nav komentāru: